Tweetraps authenticatie voor betere beveiliging

Beveiliging van je internetaccounts wordt steeds belangrijker in de digitale wereld waar we nu in leven. Tweetraps authenticatie zorgt voor een extra stukje beveiliging dat het moeilijker maakt om in te breken op je Hotmail, Gmail of Facebookaccount. Dit zijn natuurlijk enkele voorbeelden. Je kunt het namelijk gebruiken bij vele onlinediensten.

De nieuwe manier van inloggen
De normale gang van zaken om in te loggen bij een dienst of website is met een gebruikersnaam of email en een wachtwoord dat u heeft aangemaakt. Dit betekend dat wanneer iemand uw wachtwoord te weten is gekomen zijn eenvoudig toegang krijgen tot uw account. Indien u hetzelfde wachtwoord gebruikt voor meerdere accounts kan het daar ook nog invloed op hebben. We raden het gebruik van hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites/ diensten ook ten zeerste af. Maar dat ter zijde.

Met tweetraps authenticatie voegt u een extra stap toe om in te loggen op uw account. U logt in met uw gebruikelijke emailadres en wachtwoord. Hierna moet u een extra beveiligingstap doorlopen om in te loggen. Dit kan via de volgende applicaties / methoden gebeuren:

  • - Inloggen d.m.v. SMS verificatie ( onder andere DigiD )
  • - Inloggen d.m.v. Google Authenticator (
  • - Inloggen d.m.v. Azure Authenticator


Dit zijn weliswaar een aantal voorbeelden. Maar wel de meeste bekende spelers op het gebied van tweetraps authenticatie. Na succesvolle configuratie kun je via je mobiele telefoon authentiseren. De applicatie (boven genoemde) toont je dan elke 30 seconden een verificatiecode die je moet invullen bij de betreffende website. Het proces om in te loggen ziet er dan als volgt uit:

  • - Gebruikersnaam en wachtwoord invullen
  • - Applicatie openen waar de code in staat
  • - Code invullen en gebruik maken van je account


Het resultaat wat je hierdoor krijgt is dat je altijd via een code op je mobiele telefoon moet bevestigen dat jij degene bent met toegang tot het account. Met een gebruikersnaam en wachtwoord en geen code kan iemand anders niet inloggen. Met alleen een code ( bij diefstal telefoon ) kan ook niemand inloggen. Fantastisch toch?

Meer informatie

https://www.google.com/landing/2step/
https://support.microsoft.com/nl-nl/help/12408/microsoft-account-about-two-step-verification

https://support.apple.com/nl-nl/HT204152