Wijzigingen monitoren in bestanden en/of folders

Afgelopen week kregen wij de vraag in onze mailbox hoe je het beste kunt monitoren welke bestanden toegevoegd, gewijzigd of verwijderen worden in een folder op de computer. Nu zijn daar ontzettend veel verschillende programma’s voor. In dit bericht lichten wij de programma’s uit waarmee je dat het eenvoudigst je bestanden of folders kunt monitoren.

Nirsoft FolderChangesView
FolderChangesView is de meest eenvoudige tool waarmee je bestanden in een folder kunt monitoren. Het geeft in één oogopslag het overzicht dat u nodig heeft. Zo kunt u zien welke bestanden toegevoegd, gewijzigd of verwijderd zijn uit de folder. Installatie van de software is niet noodzakelijk op het systeem. U download de software in een ZIP bestand en kunt vanuit daar het programma starten. Het is een soort van portable/draagbare versie. Wellicht ook handig om op een USB stickje te zetten.

Homepage: http://www.nirsoft.net/utils/folder_changes_view.html
Directe download: http://www.nirsoft.net/utils/trans/folderchangesview_dutch.zip

Nirsoft FolderChangesView is de meest eenvoudige tool om te gebruiken maar misschien ben je toch op zoek naar een tool die wat geavanceerder werkt. Dit is waar DirectoryMonitor om de hoek komt kijken.

DirectoryMonitor
DirectoryMonitor doet in zijn basis hetzelfde als de software van Nirsoft alleen krijg je er hier extra functionaliteiten bij. Zo kun je bij de premium/PRO versie van DirectoryMonitor notificaties ontvangen welke wijzigingen er hebben plaatsgevonden in een folder. De tool geeft daarnaast ook inzicht in welke gebruiker een wijziging heeft gedaan. In ICT termen noemen we dit Auditing. Je kunt daarmee eenvoudig bekijken wie welke bestanden heeft aangepast of weggegooid.

De belangrijkste functie die andere gratis bestand/folder monitoring tools niet hebben is dat je DirectoryMonitor kunt draaien als “daemon”. Een daemon willen zeggen dat het programma op de achtergrond van de computer kan scannen zonder dat een gebruiker dit visueel kan opmerken. Door middel van notificaties of logbestanden kunt u volledig volgen wat er op de computer gebeurt.

DirectoryMonitor is 21 dagen gratis te proberen (proefversie). Daarna kun je deze eenmalig aanschaffen voor 149$ (c.a. 140 euro).

Homepage: https://directorymonitor.com/
Features: https://directorymonitor.com/features
Download: https://directorymonitor.com/download