Gevaren social media

Op dit moment zijn er in Nederland c.a. 12 miljoen mensen die gebruik maken van sociale media als facebook, hyves en twitter. Maar hoe zit het de privacy en bescherming van deze gegevens?

Hier kan ik heel kort en krachtig over zijn, als je bang bent dat je gegevens misbruikt worden moet je het simpelweg niet aanmaken. Er bestaat namelijk altijd een kleine kans dat er door een lek of fout in de site gegevens gepubliceerd worden waarvan dit niet de bedoeling was.

Privacy instellingen

Alle sociale media bieden de mogelijkheid om je profiel af te sluiten voor de rest van het publiek, jij kan zelf bepalen wie er wel in je profiel mogen kijken en wie niet. Hiermee kun je vrijwel alle gegevens mee beschermen.

Waarom deze gegevens beschermen?

Stel je voor dat je gaat solliciteren naar een nieuwe baan, je sollicitatiebrief + curriculum vitae worden bekeken voor je op gesprek komt. Het komt steeds vaker voor dat zij je naam eens intikken op google en vervolgens je profielen eens gaan bekijken. Wanneer je hier foto�s van het uitgaan of andere zaken op hebt staan is de kans zeer aanwezig dat dit in je nadeel werkt en zelfs kan leiden tot een afwijzing.

Inbraak gevaar

Wat je steeds vaker ziet gebeuren op sociale media is dat kinderen erop zetten, "Deze zomer lekker 3 weken naar Spanje toe". Waarom gevaarlijk? Inbrekers worden ook steeds slimmer en speuren het internet af opzoek naar dit soort berichten, het liefst nog met datum erbij dat ze weg zijn! Vervolgens gaan ze in de tijd dat u in Spanje zit eens kijken wat voor kostbaars er allemaal staat in uw huis.