Kinderen op internet

Steeds meer kinderen worden actief op internet, onder andere veel op hyves, twitter en andere sociale media. Maar ook op sites waar mensen met elkaar kunnen chatten. In het eerste opzicht lijkt het onschuldig maar vaak blijkt het toch niet zo veilig als het in eerste instantie lijkt.

Media
Het internet is een perfect medium voor het opzoeken van informatie over een onderwerp maar kinderen kunnen ook heel makkelijk in contact komen met pornografisch materiaal. Kinderen worden naarmate ze langer gebruik maken van een computer al snel slimmer als de ouders en kunnen hun sporen al snel van de computer wissen.

Als ouder is het niet geheel onverstandig om regelmatig eens de pagina geschiedenis te bekijken om te kijken waar de kinderen naar surfen. Eventueel is het op nieuwere computers mogelijk om ´┐ŻOuderlijk Toezicht´┐Ż in te schakelen voor hun kinderen. Hiermee wordt het mogelijk om af te schermen waar zij wel of niet op mogen.

Gamen
Kinderen blijven kinderen en zijn constant opzoek naar nieuwere en spannendere spelletjes welke vaak ook al niet geschikt zijn voor hun leeftijd. Op den duur zullen kinderen steeds meer tijd doorbrengen achter de computer in plaats van eens lekker buiten te spelen met vriendjes.

Het is natuurlijk wel ideaal als uw kind lekker computer en geen onrust veroorzaakt in huis maar op den duur kan het vele spelen van spelletjes zich ontwikkelen tot een verslaving aan games.

Conclusie: Probeer de kinderen nadat zij de nodige tijd achter de computer hebben gezeten wat meer te stimuleren om buiten te spelen of desnoods een bordspelletje te spelen met het gezin.

Chatten
Veel kinderen praten met elkaar via msn, facebook en hyves maar ook via publieke websites waar iedereen toegang tot heeft. Via de bovengenoemde media is het mogelijk om een afgeschermd profiel te nemen, op een publieke chat site niet.

Op deze website zijn er vaak veel volwassenen te vinden die andere doelen hebben als de kinderen op de betreffende website. Namelijk het seksueel contact met andere volwassenen en in extreme gevallen met kinderen.

Het gevaar schuilt dat kinderen afspraken gaan maken voor persoonlijk contact met volwassenen. Probeer dit als ouder goed in de gaten te houden. Het kan extreem negatieve gevolgen hebben.